Εξάσκηση στην ανάγνωση και τη γραφή… χωρίς βιβλία: tips! 

shutterstock_1049527058.jpg

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να κάνουν τα παιδιά εξάσκηση στην ανάγνωση και τη γραφή πέρα από τα βιβλία που τους φαίνονται βαρετά… Όχι μόνο δεν θα το καταλάβουν ότι εκείνη τη στιγμή κάνουν εξάσκηση αλλά θα το διασκεδάσουν κιόλας! Εφαρμόστε καθημερινά μικρές συνήθειες που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες της ανάγνωσης και τη γραφής… χωρίς να το καταλαβαίνουν… Δείτε τις παρακάτω προτάσεις και προτείνετέ μας και δικές σας ιδέες από τη ζωή σας με τα παιδιά!

 

Λίστες

Ήρθε η ώρα για το σουπερμαρκετ; Αναθέστε τους να γράψουν τα ίδια τη λίστα με τα ψώνια, κάτι που θα τα διασκεδάσει πολύ γιατί τα παιδιά λατρεύουν να φτιάχνουν λίστες! Στο σουπερμάρκετ, πείτε τους να σας διαβάζουν ένα ένα τα ψώνια και να τα σβήνουν με ένα μολυβάκι από τη λίστα. Σαν να ήταν οι προσωπικοί σας βοηθοί.

 

Επιγραφές

Κάτι μπήκε στο μάτι σας και δεν βλέπετε καλά… Ξεχάσατε τα γυαλιά σας στο σπίτι… Αυτό θα τους πείτε για τους κάνετε να διαβάσει για εσάς π.χ.που είναι τα απορρυπαντικά στο σουπερμάρκετ, που πρέπει να στρίψετε για να βγείτε από την Αττική Οδό, πόσα λεπτά καθυστέρησης θα έχει η Κηφισίας!

 

Μηνύματα

Η τεχνολογία βοηθάει στην εξάσκηση και φυσικά ενθουσιάζει ένα παιδί που αισθάνεται ξαφνικά «μεγάλος». Αναθέστε του να γράψει ένα μήνυμα στο μπαμπά του- και φροντίστε να είναι… μεγάλο!

 

Ώρα για σκραμπλ

Το σκραμπλ είναι τέλεια αφορμή να παίξετε με τις λέξεις!  Επίσης, κρατώντας σε μια σελίδα το σκορ, το παιδί εξασκείται διπλά καθώς κάνει τις πράξεις για να δει ποιος θα βγει πρώτος! Γραφή, ανάγνωση (αφού διαβάζει τις δικές σας λέξεις) και αριθμητική σε ένα!

 

Συνταγές

Ποιος θα διαβάσει στη μαμά τη συνταγή; Αν εσείς πρέπει να ασχοληθείτε με την εκτέλεση της συνταγής για τα αγαπημένα τους cup cakes κάποιος πρέπει να σας διαβάζει τις ποσότητες και τα υλικά! Αν, μάλιστα, το παιδί είναι μεγάλο και γωρίζει πολλαπλασιασμό και διαίρεση, περιορίστε την ποσότητα στο μισό ή διπλασιάστε τη και αναθέστε του να σας βρει αυτόματα τις καινούριες αναλογίες!

 

 

Απάντηση